Pytt-i-muffins

Det där som Kajsa Warg tydligen aldrig sa – men menade – det är väldigt bra, tycker jag! Och allt vill man ju inte göra pytt-i-panna av! Ibland är det mycket godare att stoppa alla rester i en muffinssmet och göra “lyxiga” matmuffins!

“Man tager vad man haver. Jag är nästan lite allergisk mot att man måste hälla i det ena och det andra och det märks på barnen som ständigt slänger ur sig repliker som att “recept, vad är det för nåt, det har du väl aldrig använt.”

Är det jag som ska äta det så är det jag som häller i vad jag vill, eller hur? Men det är superbra att få lite hjälp på traven ibland så här är en väldigt bra muffinssmet som du kan ha som bas till nästa måltid hemma vid köksbordet. Eller varför inte som perfekt utflyktsmat i gröngräset eller till badet? All-i-ett-mat är så väldigt praktiskt! Tillsätt lite vad du tycker skulle behöva ätas upp – sånt som ingen har lust att ha repetition på! Det du behöver ha är (gärna stora) veckade formar – eller nåt annat som du kan göra muffins i.

 • Jag hade lite rotfrukter och en bit falukorv i ugn som ingen hade velat ha i uppvärmt tillstånd. Hackade alltihop och hällde det i smeten och rörde om! Smakade smeten och slickade skålen. Mums! (Ingen såg mig.;-) )
 • Efter det la jag en ostskiva ovanpå smeten i varje muffinsform.
 • Hade en vacker rödlök med sting som jag hackade smått och strödde över och så “offrade” jag en halv burk kapris som kunde ha stått tills tidernas ände för jag vet aldrig vad jag annars ska ha dem till – och strödde dem över. Det såg trevligt ut – men sista touchen blev lite smulad timjan.

Mufffinssmet

 • 2 1/2 dl vetemjöl
 • 2 1/2 dl majsgryn (polenta) (Vet inte om mitt var “polenta” men sån majsprodukt som ser ut som – och används som – mannagryn, fast gult.
 • 1 msk socker
 • 2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk kajennpeppar
 • 1/2 tsk torkad hackad vitlök (jag hade vitlökspulver som jag tog rikligt av.)
 • 2 tsk torkad timjan eller rosmarin
 • 1/2 tsk salt
 • 50 g rumstempererat smör

Mitt smör var iskallt från kylen så jag “flisade” det med osthyveln i små bitar innan jag la i det med övriga ingredienser. Det gick jättebra.

Allt det torra plus smöret körde jag i matberedaren tills det blev lite kladdigt. Fick skrapa ner det med en kniv från sidorna så att det hamnade i mitten en gång annars gick det lätt!

Sen blandade jag de blöta ingredienserna i en skål och hällde i allt på en gång medan matberedarkniven körde för fullt.

 • 1 ägg
 • 2 dl gräddfil (Hade ingen gräddfil. tog gammal halvsur grädde och lite turkisk yoghurt istället.)
 • 1/2 dl vatten

Klickade ut i formarna, letade upp något att strö över – se ovan – och satte på en plåt till att vänta tills ugnen var tillräckligt varm

200 grader i 20 minuter – sen kan de få svalna lite eller mycket. Smetreceptet kommer ifrån ICA! https://www.ica.se/recept/franska-matmuffins-418465/

Härligt att vara tavarlig med matrester – ibland blir det rena lyxmaten som jag aldrig hade fått för mig att laga till vardags!