Bara fem minuter…

Hur är det med dig egentligen? Tar du hand om dig? Du vet det där som den raraste och klokaste av gummor skulle ha gjort om hon hade träffat dig idag. Hjärtat hade svällt så att det nästan syntes och hon skulle ha sagt dig (du får gärna byta ut gumman mot gubbe om det skulle passa dig bättre) – sätt dig ner och andas fem minuter. Bara andas, njut och var tacksam.

Ojjjj ojjjjjjjjj – i fem hela minuter!!!! Bara sitta ner??? Tacksam… för så mycket att det tar fem minuter att säga det? Hmmmmm…. Men den rara gumman sträcker sina mjuka händer upp mot dina axlar, du känner värmen och vet du vad – du sätter dig ner. Lealös, säger vi här i Småland. Lealös – utan motstånd – sätter du dig ner och hon får dig att spänna av i stolen. Med mjuka svepande händer rör hon vid dina inre strängar och de slappnar av. Hon säger åt dig att andas ut din gamla luft. (Den där unkna som aldrig hinner bytas ut annars för du råkar ju hålla din andning så där högt upp i bröstet – fast du inte vill….) Den gamla luften pressas ut genom näsan. Hmmmmmmm – du hummar ut den. Den rara gumman lägger ett skrynkligt finger mot dina läppar och du förstår: just det ja, jag ska ju hålla munnen avslappnad och stängd. Självklart. Näsan sköter andningen. Så att “andningsstrålen” kommer ända ner till botten av lungorna – där den gamla unkna luften nyss lämnade plats.

Fortsätt så, säger gumman. Du andas lugnt, lågt, långsamt… så ja… Det är så du fyller på med syre. Det är så du sparar in på det koldioxid som nödvändigtvis måste färdas med syret genom dina blodkärl och därmed skapa ett perfekt pH-värde i blodet. Det är så syret kan lämna blodet och skapa liv i de energiskapande mitokondrierna. Ja, fortsätt så, min vän. Ge dig tid att skapa ro och liv.

Du behöver det. Och vad är fem minuter när allt kommer omkring? Visst har du det? Ställ din äggklocka eller timer på fem minuter. Koppla av och ge dig LIV. Låt ditt hjärta få kännas helt – om så bara fem minuter. <3

Ha en riktigt bra dag!