Varför funkar det inte?!

Många har jag pratat med nu under mitt år med Andningspuff. Man ska dela med sig, påminner ett barnbarn mig då och då och jag tror på det. Det ger glädje och det man redan vet liksom växer och det man fått fel för sig – det får man klart för sig. 🙂 Vi är ju lite olika, vi människor. Trots att vi är skapade av samma råvara, så att säga.

Det som är min käpphäst är enkelhet. Det ska vara enkelt att vara människa.  Livet har ju fullt nog med utmaningar ändå! Därför tror jag att det ska vara enkelt att ta hand om sig, det ska vara enkelt att hitta sin egen inre läkning och kraft.

Så jag ville lära ut andningens i det närmaste mirakulösa kraft. Tog på mig att skapa ett andhål – Andningspuff – och försöka skapa en miljö av lugn och förståelse för hur våra människokroppar är konstruerade – och vad vi kan göra själva för att få den önskvärda energin eller lugnet. Vilket vi nu än eftersträvar. Jag har själv varit där – i båda leden. Ofta och länge – så erfarenhet har jag.

I min strävan att hjälpa mina trötta och ofta sargade medmänniskor upptäckte jag att jag stötte på tre kategorier av dessa mina medtrafikanter på livets stig. Älskar dessa möten – men resultatet blev lite olika och därav denna indelning för att förstå.

  1. Förnekaren. Som man kan ana säger många att “Jag vet hur man andas. Det går automatiskt.” Varför lägga tid på något som fungerar mellan A och B? D v s mellan födsel och död… Vad mer kan man få ut av det, tycks de undra men väntar inte på svar. De är ju OK som de är.
  2. Mottagaren: I många andra fall fick jag TACK och fantastiskt! – som gensvar omedelbart – efter bara en liten stund av träning och förklaring. Sen mer och mer för varje vecka som gick. Vissa kände knappt igen sig/frun efter att veckorna gick. Energin, diabetesen, sötsuget, balansen, vikten, styrkan och rörligheten… ja tiden gick och andningen bestod. Den goda läkande andningen fick en central plats i livet. Och vinsterna bara kom och kom.
  3.  Strävaren: I något fall funkar det inte. Personen som är så oerhört duktig på det mesta hon/han tar sig för är ovan vid att ansträngningarna inte fungerar. Stressen har varit så långvarig att den inte ens syns på ytan längre för tröttheten har tagit kommandot.  Ofta är det en person som pratar och pratar och försöker förklara en massa och räkna ut saker, försöker skapa rutiner som går i kras nästan genast… De har varit runt runt in sin del av vårdmaskineriet och de känner sig som hopplösa fall. Men de är fortfarande duktiga flickor och pojkar – och vill mer – och kämpar vidare. Kämpar, kämpar…  Men den lilla energi de har häller de i en tank som visar sig ha stora hål… Om och om igen.

Skillnaden:

  • Bekräftelsen. Vet du vad jag menar då? Har du rätt att må som du gör och reagera som du gör?
  • Kostnaden – vad kostar det dig att ha det som du har det?
  • Visionen: Vad vill du och varför? Energin du kommer att få – vad vill du använda den till?
  • Tid. Det där förstår du om du tar dig tid att förstå. Annars är det som att prata för döva öron. Ju mer stressad man är desto sämre tycks öronen fungera… Man hör inte meningen med orden Återhämtning och Vila. Förstår inte innebörden och vad som står på spel.

Det är sånt vi pratar om – de som vill ha andningsträning/coachning av mig. De som tränar mest har mest tur. Som bl a vår fantastiska skidåkare Ingemar Stenmark hävdade. Men det finns teknik med allt. Därför kan man behöva få en tränare några gånger eller över en tid medan man hittar energi istället för utmattning och lugn istället för stress. Och läkning istället för försämring. För att vända spiralen till uppåtgående. Men bollen ligger hos dig. Jag kan visa, förklara, vänta ihop med dig.