Att älska maskrosor

Nu har jag varit på resande fot en massa redan i år. Det var härligt på alla sätt – men att sätta ner mina idag nakna fötter på den vildvuxna gräsmattan var en speciell ljuvlighet om man kan säga så – för jag kände mig plötsligt mer ett med naturen än annars. Gräsklipparen och jag kom överens om att inte ta ut den på för lång runda idag utan vara rädd om de fina blommorna så jag bytte ut maskinen mot en papperskasse och började gå runt och samla in de vackra och nyttiga maskrosblommorna istället!  Jag älskar dessa glada vänner som troget dyker upp varenda vår! Så till frukost blev det en nyttig maskrossmothie – helt enkelt maskrosor med stjälk, blad och blomma – mixat med vatten. Inte roten, dock. Den är också nyttig och användbar men bättre till hösten då den vuxit till sig.  Det är renande, stärkande och ljuvligt – om man som jag älskar maskrosor! Bladen är fina i sallad – ju flikigare, desto mildare. Pesto är smaskens – olja, salt och lite nötter blandas och mixas. Att steka blommor lite lätt i smör och hälla på en äggstanning/fransk omelettsmet eller dylikt är också jättegott!  Grovmalen salt och peppar på. Smask!

För att återgå till den soligt gula delen:  Det blev åtta underbara hekto i min kasse som jag ska använda till diverse trevligheter. Man kan stuva dem som champinjoner, man kan äta dem som de är i sallad t ex. Och man kan göra “maskroshonung”!  Det är härligt att älska det det finns överflöd av, tycker jag. För då kan man utan risk tipsa andra om godsakerna! 😉 Så klart blir inte sockret nyttigt hur man än vänder det i maskrosnäring – men gott är det!  Och njuta av det vill jag.
Här är receptet på maskroshonungen:

  • Gå ut och plocka 100 maskrosblommor och skölj! Är du petig så klipper du bort det gröna men det behövs inte. Det blir jättebra utan sånt fasligt pillande. (Men “honungen” blir inte lika vackert genomskinlig.)
  • Lägg blommorna i en kastrull och häll på 5 dl vatten, lägg i en citron i skivor – inte alldeles nödvändigt – man gör alltid lite som man vill – jag tar limejuice idag – och ibland inget annat än maskrosor.
  • koka 15 minuter
  •  Dra av från värmen och låt stå ett dygn i rumstemperatur.
  • Sila bort blommorna (mm) och spara maskrosvattnet (så klart;-) Använd gärna ett tunt tygstycke eller handduk du inte bryr dig om att den blir ful – eller kaffefilter, t ex. Ju renare och klarare  spad desto bättre.
  • Häll i maskrosvattnet och 5 (fem) dl strösocker i en kastrull, blanda och koka på svag värme ca 1½ timme. Det stelnar lite grann till när det kallnar.
  • Häll upp den heta “honungen” på rena varma burkar och sätt på locket lite löst först och sen när det svalnat lite – skruva åt ordentligt. (Vanliga burkar med metallskruvlock, de har ju oftast en liten tunn gummipackning som sitter i locket. Jättebra till att konservera allt möjligt i.)
  • Skulle något bli över längre än ett halvår kan det bli lite grumligt – men är fortfarande helt användbart!

Mer tavarliga nyttigheter hittar du i fliken Näring – i länken längst ner.