Tacksamhet i kropp och sinn

En vän sa till mig häromdagen: Jag har aldrig träffat en tacksam människa som är negativ och heller aldrig en negativ människa som är tacksam.

Det gick rysningar igenom mig, uppifrån och ända ner. Stackars människor, ett sånt töcken som skiljer dem från glädje. Tänk ett sånt slöseri med hela själva livet att vara negativ! Men, är jag aldrig negativ, tung och trött-på någon gång?

Jo, i fredags morse var en sådan dag. Vaknade med ett huvud så tungt att jag blev orolig. Och ett hjärta ännu tyngre. Miserabelt eländigt! Det fanns ingen speciell anledning. Bara det gamla vanliga som gnager då och då. Det tunga och mörka kändes denna tidiga morgon ogenomträngligt.

Lång historia kort: Jag vägrade stillatigande ta emot detta!! Och tog till stora artilleriet, sånt som slog mig skulle vara både snabbt, enkelt och bra: Jag log, sträckte ögonen och armarna mot himlen, bad och gjorde mig redo att göra något av den här dagen. Min kropp var inte sen att svara på min tacksamma segergest! Dimmorna lättade och för varje steg jag tog för mig själv fick jag ENORMA belöningar för. Det är så stort för mig att jag vill behålla det för mig själv ett tag. Bara läcka ut det lite då och då i fina portioner när det känns rätt.

Men en sak vet jag: OM du är villig att ta tillvara på det du har så säg till dig själv hur du känner, säg sedan vad du vill känna, se sedan till att du gör – fysiskt – vad du kan för att verkligen känna detta.

Andas lågt ner i magen – absolut inte stressande bröstandning – plantera din andning i tacksamhetens djupa mylla för visst är du tacksam att du får en chans att skapa något av denna din dag? Lyft ögonen mot himlen (även om taket skulle skymma), tacka för dagen idag, säg högt att denna utmaning ska ge mig styrka och få mig att växa, sträck upp armarna i en trosviss segergest. Se hur du står där på prispallen och känn hur du redan vuxit. Känn tacksamheten över att du tog dig tid att tro på dig och din förmåga. Andas in och långsamt ut. Bli fylld av denna goda känsla. Hoppa ner från pallen men ta känslan med dig. GÖR något som för dig tillbaka till den ikväll. Bär den med dig. För mig hände stora saker. Just då  – den dagen eller kvällen – kändes det trevligt. Men inte omvälvande. En del var så stort att jag inte riktigt kunde ta in det. Vissa saker var så bra att jag inte kunde ta det till mig… MEN NU FATTAR JAG. Och den lååånga listan jag skrev i min dagbok för att snabbt visa vad dagen givit mig – den var jag tvungen att fylla på idag. JAG HADE INTE ENS ETT ALLT! En annan dag ska jag skriva om När hjärtat sjönk. För det var också en av ingredienserna den dagen. Och det sjönk rejält.

Gratitude Attitude talar man om  – Det är power! Och när du inte känner det – då kan du alltså bestämma att kroppen ska få säga allt på SITT sätt  – och ge signaler till resten av dig. En bild säger mer än tusen ord, och det funkar på kroppshållning och rörelser också. Jag lovar.