Energi

Energi – ett ord som framkallar många känslor. Det energibolagen talar om är vår vardagsel men lika ofta handlar samtalen ute i vår vardag om vår personilga energi. Och i vilket fall som helst handlar det ofta om brist, oro och ångest. Vad kostar det mig, vad kostar det av min fysiska kraft, vad koster det i min plånbok och vad kostar det jordens resurser? Är vi goda förvaltare av det vi fått att ta hand om? Är vi effektiva så att vi själva och det vi fått ansvar för varar länge?

När det gäller vardagselen och plånboken så hittade jag en för mig intressant sida som visar Så mycket kostar dina prylar varje timme (Sidan är uppdaterad 21 januari 2020 så jag antar att listan nedanför är aktuell.)

Vill du räkna själv – gå in på Beräkna elkostnad Eller skriv ner den här formeln i din räknebok och gör hela beräkningen själv: Energiskolan

När vi funderat lite på vad vår elförbrukning kan kosta så kanske vi vill ha lite tips om hur man kan tänka för att spara på både energi och kronor. Jag vet inte vilka sidor som är bäst men denna funkar. Råd om Energieffektivisering

Sista länken från mig om vår elektriska vardag blir från Energimyndigheten. Energispartips. Och jag känner efter denna genomläsning av länkarna att jag skulle vilja veta vad vi faktiskt kan spara genom att vara uppmärksamma på hur vi använder våra lampor hemma. Gör det någon märkbar skillnad om vi släcker efter oss när vi lämnar ett rum?

Medan jag sökte efter effektiva vardagsråd på Kalmar Energi.se så hittade inget – å andra sidan hade de den bästa formuleringen för vad vi vill med energi i stort!

“Onödan är energi som du använder, men inte har någon glädje av. Använd rätt energi till det du vill och på det sätt du vill. Smart, medvetet och för att göra ditt liv bekvämare, enklare, tryggare, varmare, ljusare och roligare.”

Det är ju precis som med vår inre energi! Den där som aldrig riktigt tycks räcka till! Vi förvaltar inte våra inneboende resurser på bästa sätt och våra timmar kommer och går och vi mår dåligt i onödan.

Det här med onödan är något som vi tavarliga gärna vill hålla koll på. Även om man emellanåt obetänksamt slösar här och där så inte är man direkt sugen på att kasta bort den energi man fått? Till exempel din energi i kroppen, den tillverkas någonstans och precis som med elbolagen så får vi betala något för denna tillverkning. Låg energi i kropp och knopp visar att det finns bättre sätt att hantera resurserna, och en stor – gigantiskt – del av detta är andningen! Tro det eller ej men din andning är nyckeln till din energi!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-2.png

En ineffektiv andning är en andning “i onödan” på många sätt. Som att elda för kråkorna istället för att ha värmen i huset. Vill du vara smart med din energi, lär dig var den tillverkas och hur du tillverkar den bäst! Klicka in på Energibrist – grunden för all ohälsa.

Lung och tid är också ord som skapar känslor! Eller vad säger du om du känner att du har bråttom och någon (förmodligen välment) säger: Ta det lugnt! Det finns all tid i världen!

Blir du mer eller mindre stressad av det? En uppstressad hjärna leder inte till bästa besluten i vardagen så jag tänker att det för mig, just nu är viktigare än någonsin att avsätta ordentligt med tid till att må mitt bästa. Det jag talar om nu handlar om förberedelse.

Man planerar sällan eller aldrig att misslyckas men man kan misslyckas med att planera!

Det verkar som om de mest framgångsrika i världen satsar flera morgontimmar varje dag på förberedelser i kropp och själ för att vara riktigt effektiva resten av dagen. Det låter som om det krävs att man är framgångsrik innan man kan ta sig den tiden?! Vem har tid eller råd att styra sin dag? Å andra sidan har jag läst mycket om att dessa människor vägrar styras av omständigheter. De väljer att styra sitt sinne, sin kropp och sin dag – så att det blir deras framtid! Detta är ett ämne som definitivt handlar om energi och jag kommer troligen tillbaka till det för ja har ett visst behov av att få ordning på mina förberedelser. Det får till följd att jag frågar mig själv vad tycker jag att det är värt att få en bra dag, goda relationer och en stark framtidstro? Får det ta tid? Får det kräva förändring? Får det kosta något som helst att bli en mer energieffektiv person?

Det kan ju tänkas att det har med känslan av värde att göra. Kanske är jag – eller kan vara – mer värdefull än jag tror? Kanske väntar någon på att jag ska bli den bättre versionen av mig själv så att jag kan vara mer till glädje för någon annan? Jag funderar på saken – återkommer med rapport framöver.

Har du fått några tankar som skulle kunna leda till att du får mer nytta av din tillgängliga energi? Då är det bara tid som saknas! Och det vet du ju redan – vi har alla samma tilldelning. 24 timmar och en tredjedel bör du satsa på sömn. För utan återhämtning går det bara utför – hur roligt du än tycker att du har för tillfället när du slösar med dessa sovtimmar!

Och du – vill du ha och ge energi samtidigt? Gå och krama någon på uuuuutangning! Det tar någon sekund extra men det ger resultat. Du får tvivla, naturligtvis, om det ligger i din natur att inte tro att det enkla är det starka. Men jag säger bara det – att i vissa fall kanske det blir bäst om du förvarnar först…

Med kärlek! Madeleine

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *