Rejuvelac – den livgivande drycken du enkelt gör själv!


Vete är fantastiskt. Särskilt det gamla – före andra världskriget – innan “supervetet”. Men jag måste säga att allt jag fått tag i från odlare utan krav på något speciellt har gett mig goda vibbar och sköna känslor. Duger alldeles utomordentligt för mig! En gång blev jag erbjuden att få flera tunnor av vete men fick för mig att prova hur bra det var egentligen. Efter provningen var det bara själva tunnorna jag var sugen på och efter en tanke till inte ens det. Kanske ska man vara väldigt noga med hur man lagrar sitt vete så att det inte kvävs – eller vad som nu hänt. Det vetet var omöjligt att grodda och dött vete duger bara som bukfylla, tänker jag. Inte det sämsta det heller om livet hänger på en skör tråd men så skör var den inte – just då. Jag ville ha liv.

En hälsodryck gjord på helt vete. Också ett sätt att se om vetet verkligen är vid liv eller om det är dött (som tydligen kan hända av felaktig förvaring). Annars kan det hålla sig friskt i tusentals år.

Rejuvelac är en fermenterad vetekornsdryck. Rk på proteiner, kolhydrater, dextriner, fosfater, sackarider, mjölkbakterier och rismögelsvampar. (Amylaser härsstammar från rismögelsvamp och har egenskapen att bryta ner stora molekyler av glykos, stärkelse och glykogener. Därför är rejuvelac bra för matsmältningen.) Det här är inte inom min expertis – jag kan bara säga att det är en underbar dryck som ger både god smak, en sorts renhet och jag känner mig ren och frisk på något sätt. Ja, du får själv utforska om du har lust. För mig är det en tavarlig dryck. Mycket näring från en näve vete. Och enkelt att göra. Har du ingen honung, stoppa i ett russin eller två istället.

Så här brukar jag göra:

 1. Lufta det hela vetekornen en dag om det legat länge i en försluten plastlåda (jag använder gamla glassburkar med lock. Bra storlek och stapelbara.) D v s – ta av locket och rör runt och låt bli att lägga på locket igen.
 2. Rensa, tvätta och lägg 2 dl helt vete i blöt 8-12 timmar.
 3. Häll av vattnet i någon blomkruka – näring till växterna.
 4. Rensa mer vid behov – och grodda i 2 dagar – i en stor vid glasburk utan lock och utan att vattna eller fukta. Med nät eller handduk på i mörker T ex  i ett stängt skåp.
 5. Häll i stor behållare, häll 2 liter vatten och 2 tsk honung – eller mer i en stor glasbehållare med glaslock i ett ljust rum. Min glasvas med ”mage” är perfekt och ett glaslock på, skapar god rejuvelac snabbt stående på altanen nu i augusti (2019).
 6. Sila upp och förvara i kylskåp.
 7. Funkar 3 gånger på samma vete. Tillsätt lite honung bara och mer vatten.
 8. Är gott för magen och väldigt uppfriskande dryck.
 9. Sätter fart på jäsningen i en deg.
 10. Använd Rejuvelac att blanda saft med t ex.  Blir lite lätt syrligt och bubbligt gott.
 11. Använd de hela kornen till att stoppa i bröddeg. Får extra fart på jäsningen förutom att det är mumsigt.
 12. Använd det blöta vetet som blir kvar efter sista silandet till att mixa och sila till ”vetefil”. En väldigt syrlig fil.
Jag luftar vetet innan jag blötlägger och groddar

Ursprungligen lärde jag mig om Rejuvelac på Levande-Föda kurs i Karlshamn oktober 1987, av Anita Svensson (som driver Levandefödagården Skeppsgården i Valdemarsvik).
http://www.livingfood.nu/ – en länk värt allt intresse för den som vill få hälsan tillbaka. Från den amerikanska grundarens – Ann Wigmore – böcker om “levande föda” hittar man mycket gott att äta. Och här i länken vart man åker för att få kraft i kropp och sinne.

Läs lite om varför Rejuvelac är nyttigt i länkarna nedan:

Vegankost kan jag inget om – även om den bästa tårta jag någonsin ätit var en vegantårta. En bröllopstårta jag aldrig kommer att glömma! Inte maten, underhållningen, gästerna, servicen eller brudparet heller för den delen. 🙂 Här har du länken om du tänker dig en runda i vackra Blekinge!
http://stensvik.eu/ Och här en äkta veganlänk såvitt jag förstår.

https://vegan.ifokus.se/articles/4d7137feb9cb46222d04f852-rejuvelac –

Det bästa jag vet är att ta vara på det vi redan har. Som andning, tankar, känslor, kropp… Men alla har inte helt vete, det fattar jag. Tycker du det är svårt att hitta vete? Hitta en bonde i närheten eller gå in på länken här nedan för idéer. Lycka till, hoppas du får glädje av dina vetekorn.
https://www.brodochkvarn.se/sa-koper-du-sad/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *